Mijn eerste blog gaat over stress. Een veelbesproken item; iedereen heeft er wel eens last van. Zoals ik in het blog al schreef, is stress niet altijd ongezond! In dit blog ga ik in op 6 dingen die je (bijna) moeiteloos zelf kunt doen als je stress ervaart waar je last van hebt.

Wat doe je als je stress ervaart en dit graag wilt verminderen? In dit blog maak ik je wat wijzer.

Dit zijn 6 manieren om je ongezonde stress te lijf te gaan:

  1. De adem

Zoals mijn yoga juf regelmatig zegt: het begint bij de adem. Als je je vaak gestrest voelt, ga dan eens bij jezelf na hoe je ademt. Is dit snel, hoog en oppervlakkig of rustig, laag en diep? Deze stap kost je om voor het eerst te proberen maar 4 minuten. Alles wat je nodig hebt is een rustige ruimte waar het comfortabel warm is en een lekkere stoel. Als je het prettiger vindt, kan het ook liggend. Oefening: Ga rustig zitten met beide benen op de vloer en ontspan je. Houd je armen in je schoot met je handpalmen naar boven. Leg eventueel een klokje of stopwatch neer en concentreer je nu ongeveer 4 minuten alleen op je ademhaling. Als je het fijn vindt, sluit je je ogen. Adem 4 tellen lang in. Adem 2 keer zo lang uit als je inademt. Aan het einde van elke in- en uitademing ervaar je even de stilte. Laat daarna je inademing vanzelf weer komen. Als er gedachten in je hoofd opkomen, ervaar alleen dat ze er zijn maar doe er verder niets mee (visualiseer eventueel dat ze als wolken wegdrijven). Succes met uitproberen!

  1. Plezier

Plezier maken is voor iedereen anders. Bij plezier gaat het erom dat je in je vrije tijd doet wat je leuk vindt. Dat kan spelen met je huisdier of je kinderen zijn, iets creatiefs doen, naar een cabaretvoorstelling gaan of een boswandeling maken. Liever niet iets te passiefs (zoals appen, netflixen of televisie kijken) of iets dat met eten of drinken te maken heeft. Mogelijk is dat wel iets wat je leuk vindt om te doen, maar dat is niet wat ik hier bedoel. Maak plezier en je zult na een tijdje merken dat dit een positieve invloed heeft op je stressniveau. Weinig tijd om iets leuks te doen? Maak dan van iets dat je toch al ‘moet’ doen iets leuks. Bijvoorbeeld zet de radio wat harder aan terwijl je de vaatwasser uitruimt en maak ondertussen een dansje in de keuken. Of doe een spelletje dat je zelf ook leuk vindt terwijl je de hond uitlaat. Onverwacht met iemand die je tegenkomt een praatje maken, is ook iets dat voor veel mensen een gevoel van plezier oplevert.

 

  1. Beweeg

Zorg dat je iedere dag een half uurtje of langer matige inspanning levert, bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Ook dansen is een hele goeie, als je daarvan houdt. Regent het heel hard buiten? Ga dan eens met je familie of vrienden bowlen of ga klimmen in de klimhal. En als het je naast dit halfuurtje per dag ook lukt om één of meerdere keren in de week intensief te sporten, is het helemaal mooi. Maar aangezien dit niet voor iedereen is weggelegd, kun je ook volstaan met een half uur matig intensieve inspanning. Doe je dit iedere dag, dan merk je na 1 of 2 weken al de positieve invloed op je gevoel van stress.

  1. Buig ‘moet’ om naar ‘mag’

Dit is voor de gevorderde stress bestrijder. Daarom heb ik het genoemd als punt 4 maar toch is deze niet minder belangrijk dan 1, 2 en 3.

Voel je je gespannen, zoek dan uit welk gevoel je dwarszit. Dit kan een adequaat gevoel of een niet-adequaat gevoel zijn. Adequate gevoelens heb je nodig, ze zorgen dat je bijvoorbeeld bezorgd bent of waakzaam. Dit helpt ons mensen al sinds het begin van de evolutie om te overleven. Niet-adequate gevoelens, zoals angst, paniek en nervositeit, helpen jou niet! En sterker nog, ze helpen je omgeving ook zeker niet. Als je sterke negatieve gevoelens ervaart omdat er iets naars gebeurt (of zou kunnen gebeuren), let dan goed op je gedachten. In deze gedachten komen vaak ‘moeten’ of ‘niet mogen’ voor. Bijvoorbeeld: ik moet een goede indruk maken op deze mensen, ik moet dit examen halen, het is zo belangrijk! Of : ik heb hem/haar netjes behandeld, hij mag niet op zo’n manier met mij omgaan.

Als je ‘moet of mag niet’ omzet naar ‘wil of mag’ in je gedachten, sturen die je gevoel een mildere richting op en zul je je op den duur minder gestrest gaan voelen. Deze stap onder de knie krijgen, vereist zeker enige oefening. Als je meer wilt weten over dit onderwerp, is  het boek “Moeten maakt gek” van Albert Elles en Wouter Backx echt een aanrader.

  1. Bewust eten en drinken

Voor velen van ons is eten en drinken een automatisme geworden. We zijn ons niet altijd meer bewust van wat we binnenkrijgen en of dat ook goed voor ons is. Tip 1: Drink voldoende water op een dag. Om je levenskracht en energie te blijven voelen en voeden, is na ademhaling drinken het belangrijkste, en specifiek het drinken van water. We hebben dagelijks 8 tot 10 glazen water nodig. Het is goed dit de hele dag door te drinken in porties van 250/ 500ml. Andere dranken zoals zwarte thee, koffie, frisdranken en alcohol zijn geen vervanger voor water! Zorg naast voldoende water ook voor voldoende vitaminen en mineralen. Tip 2: Zorg dat je gezond en gevarieerd eet. Dat wil zeggen eet de ene dag eens wat anders dan de andere dag en doe rustig aan met de vetten en koolhydraten (bijvoorbeeld suikers). Ook te zout eten is niet zo goed voor je energie en daarmee niet voor je stress niveau. Mocht je meer over dit onderwerp willen weten, ga dan bijvoorbeeld eens kijken op gezondheidsplein.nl of voedingscentrum.nl. Ook op sochicken.nl staat een leuk artikel over Gezond eten – 4 praktische basics voor gezond eten.

  1. Aandacht

Aandacht maakt alles mooier zegt de bekende Zweedse meubelketen…. En dat is ook zo! Niet voor niets is mindfulness hip en trendy. Het maakt namelijk veel verschil of je de dagelijkse dingen op de automatische piloot doet of met aandacht. Ben je met je gedachten niet of niet helemaal bij wat je nu doet, maar bij een ander moment dat al is geweest of dat nog gaat komen (denk je…) , dan beleef je het moment anders. Een voorbeeld: tijdens je rit van werk naar huis ben je zo afgeleid door gedachten dat je nauwelijks merkt dat je al bijna thuis bent. Je beleeft deze rit dus niet bewust. Het is heel normaal dat tijdens een rit in de auto je gedachten afdwalen. Dat is ook niet erg. Maar als je gedachten heel vaak niet zijn bij wat je nu doet, kan dat invloed hebben op je gevoel van stress. Dan helpt het je om je gedachten te sturen en je bewust te zijn van wat je doet en hoe dat voor jou voelt. Bijvoorbeeld : ik sta in de keuken en schil de aardappels en ik hoor de radio op de achtergrond en ik word vrolijk van het liedje (in plaats van ik moet mijn kind straks naar sport brengen dus ik moet zorgen dat het eten snel op tafel staat). Of: ik laat nu mijn hond uit en ik hoor de vogels en ik zie de mooie herfstkleuren in de bomen (in plaats van ik moet vanavond nog praten met mijn partner omdat hij gisteren de klus niet heeft gedaan die hij beloofd had te doen). Je aandacht richten klinkt simpel om te doen, ik hoor je al zeggen ‘piece of cake’. Maar ook hierbij is het (zoals bij punt 4) een kwestie van trainen. Succes! 🙂

 

Hieronder enkele links die ik vond op internet, die je nog meer verdieping kunnen geven:

https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/gezond-eten/tips-om-gezond-te-eten/

https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/hoe-begin-ik-met-gezonder-eten-.aspx

https://sochicken.nl/mindful-leven

 

 

 

 

 

Categorieën: Stress